donderdag 29 januari 2009

Ombouw aansluit baanstuk

Ik had voor het rijden met een regelbare voeding een nieuw aansluit baanstuk gemaakt. Ik vond dit niet al te stevig dus ben ik gaan piekeren om het originel Scalextric aansluit baanstuk zo te verbouwen dat hierop mijn regelbare voeding kon worden aangesloten.

Dus het baanstuk maar eens open geschroefd. Nu snap ik ook waarom elektronische regelaars sneuvelen als je deze hierop aansluit. De gelijkrichting is zodanig simpel dat dit niet veel met een gelijkspanning te maken heeft. Het enige wat er in zit is een brug gelijkrichter en verder niets dus dat levert een gigantische rimpelspanning op waar een elektronische regelaar niets anders mee kan dan kapot gaan.
Dit is een foto van de print. (dubbel klikken voor een grotere afbeelding)Er staan twee groen streepjes op. Op deze plaats heb ik de sporen in de print onderbroken, een beetje krabben met een scherp mes en dat is voor elkaar.
Daarna heb ik een zwart draadje gesoldeerd tussen de twee blauw om cirkelde punten en een rood draadje tussen de twee rood om cirkelde punten. Door dit te doen ga je buiten de gelijkrichter om en komt de gelijkspanning van de regelbare voeding direct op de regelaars te staan. De stand van de schakelaar (eén of twee voedingen) op het aansluitstuk is niet van belang.

Hierna heb ik de plug met een stuk kabel van de originele trafo afgeknipt en deze op de regelbare voeding aangesloten. Wel even op letten met de plus en min aansluiting. De plus moet op de buitenkant van de plug staan en de min op de binnenkant.
Dit was bij mij nogal makkelijk want de binnenkant van de plug was de draad met het witte streepje erop en de plus dus de helemaal zwarte draad.

Bij mij werkt het perfect en ik heb weer een stevig aansluit baanstuk.

Zou je het later weer in originele staat willen terug brengen dan hoef je alleen maar de twee draadjes op de print los te solderen, daarna de twee onderbroken sporen weer doorverbinden met een stukje draad.

1 opmerking:

  1. Ik ben geen electrotechneut, maar ik was het fenomeen al wel tegen gekomen met de Scalextric Sport baan. Dit is voor het eerst dat ik over een oplossing hoor die banksaldo vriendelijk is en zelfs de moeite waard om het zelf ook eens te proberen. Mooi en leerzaam artikel!

    BeantwoordenVerwijderen