woensdag 31 december 2008

De tijdmeting

Eén van de reacties over het vorige artikel ging over het feit dat de verhandeling over de led's wel aardig was maar hoe was alles nu met de PC verbonden?

Eerst even de reden van de verhandeling over de leds. Omdat ik op zolder te weinig licht heb moest ik wel een lichtbrug bouwen om zo de in de baan ingebouwde foto cellen (eigenlijk foto transistoren) te laten schakelen. De led's hangen direct boven de foto cellen en zo gauw als er een auto voorbij komt wordt het licht van de led onderbroken en zal de foto cel schakelen. Dit schakelen van de fotocel geeft aan de PC het seintje dat er een ronde is afgelegd en het gebruikte programma geeft dan de rondetijd aan.

Ik heb in een baanstuk 2 fotocellen ingebouwd. (Zie de twee pijltjes op de foto links) Deze fotocellen worden via een ( lelijk zelgebouwd ) interface kastje, direkt verbonden met de benodigde ingangen van de paralelle poort van een oude PC.









Nogmaals de ingebouwde foto cellen maar nu van de onderzijde. Gebruikte kabel is telefoonsnoer, werkt ideaal en is goed buigzaam.
Ook hier is als bescherming weer een stuk van een cd doosje gebruikt











Het "lelijke" interface kastje. De linker aansluiting is een oude printer (paralelle) kabel die aan de PC wordt aangesloten. Bovenop de ingangen die komen van de foto cellen in baan 1 en 2.
De twee lege aansluitingen kunnen gebruikt worden om een track relais aan te sluiten. Er komt dan pas spanning op de baan te staan als de PC het groene licht geeft om te starten.







Dit is het aansluit schema van de foto cellen.
De lange poot van de foto cellen komt aan pin 25 van de paralelle poort te hangen, de korte poot voor baan 1 aan pin 10 en baan 2 aan pin 11.
Heb je een vierbaans baan dan komen er gewoon nog twee foto cellen bij.
Weer de lange poot aan pin 25 en dan voor baan drie de korte poot aan pin 12 en voor baan 4 aan pin 13





Zie ook http://hoslotcarracing.com/ onder het hoofdstuk "electonics" bij Laptimer.


Het gebruikte programma:

In eerste instantie gebruikte ik het programma LAPTIMER om de tijden weer te geven maar doordat dit nog wel eens GHOSTLAPS telde ben ik sinds kort het programma Ultimate race 3.0 gaan gebruiken (http://www.uracerweb.org/). Dit programma heeft veel meer mogelijkheden, wordt regelmatig geupdate en heeft ook een ingebouwde baan ontwerper. Het is even wennen om dit programma te gebruiken maar na wat vallen en opstaan lukt het wel.

4 opmerkingen:

  1. Weer eens een ouderwets informatief verslag!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor je uitleg. Ik zelf heb een grote partij Scalextric Sport liggen (evenals Ninco overigens) maar ik gebruik nog steeds "good old" RMS voor tijdregistratie etc. en werkt voor mij nog prima.
    RMS kun je nog stees wel op e-bay krijgen voor een paar eurootjes, dus altijd het proberen waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk informatief verslag. Zelf gebruik ik TURM een programma geschreven door Klaas S, De broer van Willem S.
    Omdat dit ook bij De Bunker gebruikt wordt en omdat Klaas een compleet setje hardware en software had liggen.
    Gemak dient de mens.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Erg knap hoe je dit zelf gebouwd hebt, zeer vindingrijk!

    BeantwoordenVerwijderen